Войти с помощью

Архив
29 сентября 2008

На Андріївському узвозі планують забудувати пусту ділянку

Днями на Подолі пройшли громадські обговорення стосовно можливого будівництва давно запустілої ділянки. «Вибиті зуби» - так називають проміжки в лініях суцільної подільської забудови. Саме в такому місці знаходиться обговорювана ділянка за адресою Андріївський узвіз 30-34В.

За задумом проектантів між двома будинками, де знаходяться декілька старих дерев та два покинутих гаражі, з’явиться особняк. Збудований він буде у стилі характерному для старого Подолу – двоповерхова будівля з мансардою. Новобудова буде складатися з двох частин. Перша частина – фасадна, повторюватиме основні архітектурні риси, характерні для забудови усієї вулиці. Друга – яка складатиме основну масу будинку, винесена в двір, та має п’ять поверхів.

«Забудова по червоним лініям», - таким терміном архітектори описують вулиці історичного Подолу. Це означає, що будинки ідуть вряд, один біля одного, а прибудинковий простір винесений за них, у двори.

Будівництво житлового будинку з об’єктами соціальної інфраструктури по вулиці Андріївський узвіз, 30-34 В у Подільському районі міста Києва – саме так називається обговорюваний проект, - заповнить проміжок, та відновить історичне розміщення будинків. Саме так вважають проектанти, які наголосили, що усі новобудови у старій частині Подолу розглядаються саме з цієї точки зору.

Ділянка, на якій заплановане будівництво, вже декілька десятиріч вільна, ніякої старої забудови новим будівництвом не порушується. Тут немає історичних будівель на даний момент, та не збереглось решток чи достеменних фактів, щодо того як виглядала будівля в минулому. Можна лише припустити, що це був характерний для Подолу двоповерховий особняк. Будівлі, що знаходяться поруч, не носять єдиного архітектурного стилю чи ансамблю, та збудовані в різній, хоча й історичній, стилістиці. В зв’язку з цим, архітектурне планування здійснювалось таким чином, щоби зовнішній вигляд новобудови, її фасад не дисонував з загальним виглядом вулиці на цьому проміжку. Тому новобудова за задумом архітекторів не порушує існуючого стану вулиці, а лише доповнює його.



Архітектор наголосив, що вони з відповідальністю підійшли до питання збереження архітектурної самобутності та цілісності Подолу. В проекті, який розроблений, збережена поверховість фасаду характерна для Андріївського узвозу. Таким чином, фасад, який видно для того, хто йде по узвозу виглядає звичайним.

На слуханнях виступив також Мельников Ілля Петрович, директор державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ».

«На территории ГИАЗ «Стародавний Киев» регенерация среды есть приоритетом, поэтому данным предпроектным предложением предполагается, как реакция на среду, размещение сложного по конфигурации объема вытянутого в глубину участка с градацией по высотности.

Так по Красной линии Андреевского Спуска размещается двухэтажный объем с мансардой, а далее – пятиэтажный с мансардой. На этой стадии проектирования основное внимание архитекторов сконцентрировано на объемно-пространственном и стилистическом решении для наиболее гармоничного вхождения объекта проектирования в среду. А планировочные решения – условны. В двухэтажном объеме предполагается разместить выставочно-музейный комплекс с кафетерием, что актуально для Андреевского Спуска. А в пятиэтажном объеме размещен жилищно-офисный комплекс с паркингом на 8 машиномест в первом уровне.



Такое объемно-пространственное решение наиболее полно отвечает требованиям охранной зоны ГИАЗ «Стародавний Киев» поскольку:
1. В первом ряду застройки предполагается двухэтажное с мансардой здание, которое и объемом, и стилистикой фасадов близко к окружающей сохранившейся исторической застройке. Продолжением его по Красной линии будет невысокая каменная ограда, за которой между проектируемым домом и домом №30 будет размещен небольшой придомовой сквер. Расстояние между этими домами выдержано в соответствии нормам – 15 метров.
2. Пятиэтажный объем размещен в глубине усадьбы под склоном с паркингом в первом уровне. Такое размещение паркинга (в первом уровне) позволяет сохранить рельеф в сегодняшних отметках, а оползневой склон укрепить подпорной стеной – фундаментом. 

Поскольку окружающая застройка и стилистически, и объемно разношерстна (это и кирпичный стиль, и псевдорусский, и романтический историзм) авторы позволили себе использовать черты украинского модерна в образном решении фасадов пятиэтажной части застройки. Высотные характеристики проектируемых объемов лежат в пределах до 27 метров – регламентируемых Генеральным планом развития г.Киева до 2200 года».

Давидов Анатолій Миколайович, головний архітектор проекту, повідомив присутніх про суть проекту, про соціальне навантаження проекту, та про ті позитивні наслідки, які несе району та місцевим жителям новобудова.

Проектом передбачене будівництво передбачено будівництво 2-5-поверхового житлового будинку з об′єктами соціальної інфраструктури. У двоповерховій частині будинку планується зробити кафетерій і картинну галерею, де виставлятимуться роботи молодих художників. У основній частині будівлі (шестиповерховій) на першому поверсі передбачено розміщення паркінгу для мешканців будинку, на другому поверсі – фітнес-зал і ігрова кімната для дітей, на третьо-п′ятому поверхах і мансарді передбачені житлові квартири (одна квартира на поверх). Паркінг розрахований на 8 машиномісць, що повністю задовольняє потреби в парковці мешканців новобудови. Для устаткування гостьових парковочних місць буде упорядкована територія в тиловій частині ділянки.

Оскільки схил, що знаходиться за ділянкою, не упорядкований, проектом передбачається організація підпірних стін, що укріпить схил і забезпечить вулицю від зсувів. Сама будівля також послугує укріпленню.

Проектом не передбачається втручання в природний ландшафт і в зелену зону схилу. Виключенням є два дерева (каштан і біла тополя), які знаходяться в аварійному стані і призначені на знесення. Для компенсації цього передбачено озеленення прибудинкової території, і посадку біля будинку шести лип. Також на прибудинковій території будуть встановлені лавки для відпочинку.

Проектом передбачена заміна існуючих комунікацій, що проходять по ділянці, а також біля нього. Заїзд техніки після початку будівництва здійснюватиметься через Андріївський узвіз. Проведення будівельних робіт заплановане в робочий час (9:00-18:00) в робочі дні.

Даний проект передбачає облаштування прибудинкової території, озеленення довколишньої території, установку лавок для відпочинку. Як результат, буде облагороджений загальний вигляд Андріївського спуску в районі місцерозташування ділянки. Також проектом передбачена естетична складова - картинна галерея, яку зможуть відвідувати всі бажають. Як говорилося вище, проект передбачає наявність фітнес-залу, який зможуть відвідувати не лише мешканці майбутнього будинку, але також і жителі прилеглих будинків», - так закінчив свій виступ архітектор.

Жителі задали ряд запитань проектантам та замовникам будівництва, на які отримали вичерпні відповіді. Зауваження, висловлені ними, були занесені представниками Подільської РДА до протоколу. Так як новобудова знаходиться на стадії обговорення, і розглядалися лише предпроектні розробки, то усі пропозиції подолян взяті до виконання.

blog comments powered by Disqus
baner 1
при использовании материалов ссылка на Выборы.org обязательна.

© 2002—2020 «Выборы.ORG»